My First Blog

Daisypath Friendship tickers

Friday, June 12, 2015

Siti Aisyah binti Zaini

Bismillahirrahmanirrahim..
Aisyah , merupakan seorang kawan yg sentiasa ade bile aku perlu. die bnyak dengar cerita sedih , gembira dan semua luahan prasaan aku. die selalu share cerita gn aku . die bestfriend aku . kekadang dah mcm kembar aku . pergi mane aku selalu sesama gn die . die tak pernah ambik hati dgn aku even aku slalu bahan die . die seorang yg low confident , susah betul nak yakin kt diri sendiri . kalu ade event or competition something , die akan masok kalo aku masok . kalo aku tak masuk , die pon tak masok . die anak yatim . dah tak de ayah . tapi die ttp tabah walaupon bapak die dh takde , sbb die rse kalo asyik sedih je kite takkan bole hidup dgn hidup sedih . 

Then , bile satu hari ni aku kehilangan seorg abg , die tmpat aku luangkan sedih . aku mengadu semue bnde kat die . aku nangis dpn die . die pujuk . aku peluk die . die lapkan air mata aku . selalu bagi aku nasihat yg bernas kat aku . aku tak tahu mcm mner nak ucapkn terima kasih kat die . terlampau bnyak jase die kat aku selame 5 tahun aku sekolah (rendah). bile dah darjah enam , alhamdulillah due2 dpt 5A's . tapi aku dpt sbp tpi die tak . 

Setahun kemudian..
Masing2 jlnkn hidup sendiri dkat skola yg b'beza . almost 2 years kitorang t'putus contact . tak berhubung lgsung . tibe f3 , baru kitorang tegur balik.. tu pon kat fb . sbb itu je tmpat yg kitorang bole contact . 

aku harap sesangat yg die boleh jadi kawan baik aku smpai syurga . 


with love ,
xoxo N.

Thursday, October 23, 2014

Jom Amalkan ^^

Assalamualaikum,, memandangkan sekarang negara Gaza sedang dilanda peperangan daripada tentera zalim Israel, oleh itu apa kata kita sebagai umat seagama dengan mereka memberi bantuan kepada mereka.. Segelintir daripada kita mampu untuk menyumbang sedikit wang kepada mereka, manakala yang sebahagiannya apa yang mereka lakukan ? Apa yang kita boleh lakukan selain daripada hanya menonton di kaca televisyen ? Oleh itu , marilah kia mengamalkan doa QUNUT NAZILAH  kepada mereka . InshaAllah, Allah akan membantu mereka di sana.. Amin..


Friday, December 6, 2013

=,=" erm.... sedey~

Assalamualaikum.. 

Pejam celik , pejam celik sekejap je masa berlalu..

11 Disember ni abg kite dah nak bertunang.. 

That's why kite sedey.. :'(

Nanti kite dah tak boleh nak gurau2 gn die macam dulu2..

Nanti kurang lagi siblings kat rumah..

Bile hari raya nanti mest tak best sebab abg blik raya rumah bini die..

Erm.. nak wat macam mane ?

Ape lagi redha je la yg kite mampu.. 

Kite bukan larang die nak kahwen tapi kite sedey... 

Dulu kite tak berapa nak rapat gn abg kite ni sebab die garang sangat , pastu die suke sangt wt kite nanges... 

Tapi semenjak abg fit dah tak de , dari situ kite blaja cara nak hargai org...

Semue yang berlaku ade kebaikan dan keburukan nyeee..!

Nasib baik la tunang abg kite tu okay la org nyeee...

Semoga abg bahagia dgn calon pilihan die!! 

Amin~ kite hanye mampu doakan yg terbaik je tuk die..

XOXO N 

Wednesday, October 30, 2013

! S A H A B A T ! !@$%^#&*

Assalamualaikum w.b.t

Hari ini entah bagaimana aku nak create entry pasal 'SAHABAT'
Seorang kanak2 yg akan memasuki alam remaja perlu mengetahui ape itu maksud sebenar SAHABAT...
Aku ingin tahu sekali ape yg d'maksudkan dgn SAHABAt...
Mencari SAHABAT itu mmg sukar sekali..


Aku d sini masih mencari SAHABAT yg sejati yg mempunyai sifat2 yg sama dan memahami diriku..
Aku tlah jumpe pelbagai jnis ragam rakan2 d skola.. 
Tetapi semua d'antara mereka x pernah memahami diriku..
Mlah mereka lgi meminggirkn aku keseorgan tanpa hala tuju..

ITU KE DIPANGGIL KAWAN..?!

Dari saat itu aku sudah mula berhati2 apabila mengenali rakan2..
Aku sedih dgn sifat rakan2 d skola baru...
Mereka tidak sepeti sewaktuku d'skola rendah..
Hal yg kecil seperti SUDU,BUKU,BOTOL AIR dan sebagainya boleh mereka memperbsarkn??? 
Apakah?? 
Org lain x pernah faham dgn aku...
JAHAT sgt ke aku??
Ape salah aku smpai rakan2 membenci dan membuang aku dalam khidupan mereka?? 
Apa salah aku?? 
Apabila aku melihat mereka, kate aku psiko...
Bila aku senyum merea kate yg aku ni tak ikhlas..
Jika itu takdir hidupku.. 
Aku redha..

#tetapmenantikausahabat(T_T)

XOXO N


Wednesday, August 21, 2013

Aku mahu jadi 'PAKAR DOKTOR BEDAH'

Perubatan merupakan salah satu cabang sains hayat berkenaan menjaga dan mengekalkan kesihatan dan rasa sihat (wellness). Dengan kata lain, perubatan ialah sains untuk mencegah dan menyembuhkan penyakit. Walaubagaimanapun, istilah ini lebih banyak digunakan untuk perkara yang berkaitan doktor dan doktor bedah.
Perubatan meliputi pengetahuan sains dan penggunaan pengetahuan tersebut. Terdapat pelbagai jenis cabang sains perubatan yang spesifik kepada organ dan penyakit tertentu, sama seperti jawatan perubatan (profesi medis). Sains perubatan ialah pengetahuan mengenai sistem badan dan penyakit, manakala jawatan perubatan merujuk kepada struktur sosial kumpulan manusia yang dilatih secara rasmi untuk menggunakan pengetahuan tersebut bagi merawat penyakit.
Banyak sekolah rawatan tradisi yang tidak dikira sebagai perubatan (barat). Sistem rawatan maju selain perubatan Barat ialah Sekolah Ayurvedis (di India), dan perubatan Cina Tradisional. Rencana ini akan menumpukan perhatian kepada rawatan moden (Barat).
Amalan perubatan moden merupakan campuran antara seni merawat serta berbagai-bagai sains. Perubatan mempunyai hubungan terus dengan sains kesihatan dan bioperubatan. Dalam konteks lebih luas, "perubatan" hari ini merujuk kepada bidang-bidang perubatan klinik, penyelidikan perubatan, pembedahan, lantasnya mengatasi masalah penyakit dan kecederaan.

#cari maklumat kat wikipedia.. Klo cmtu nnt nana nk blaja kt India laa.. hahah XOXO N

Wednesday, July 31, 2013

Menanti Syawal Yang Indah....

Assalamualaikum w.b.t

Seperti biasa, hari ku dimulakan dengan pagi yang hening dan sayu.. Pada waktu itu aku baru tersedar dari mimpi lena.. Hariku pun d'teruskan seperti biasa.. Ketika aku sedang melipat selimut dari tubuhku.. Kedengaran suara merdu yang berbunyi.. Ketika suara itu d'alunkan aku terus merasakan betapa gembiranya hari Raya.. Selepas itu aku pun ke tandas dan terus bersiap untuk ke sekolah .. 


Sewaktu d'sekolah, alunan suara itu masih jelas d'telinga kecilku.. Ketika itu kesedihan menyemat d'hatiku.. Aku juga tidak mengerti apa yang terjadi pada diriku.. Ketika itu aku berasa sungguh sayu dan sunyi.. Mungkinkah aku teringatkan abang? mungkinkah aku terlalu rindukan abang? Mungkinkah aku masih menantikan kepulangan abang walaupun aku sedar bahawa dia tidak akan kembali kepada aku? Fikiranku mula hairan..


Beberapa jam kemudian , loceng pun berbunyi.. ketika itu aku sedang asyik mengelamun tentang abangku.. Aku teringat kenanga bahagia kami bersama sewaktu menyambut Hari Mulia ini..


Tetapi... 


Kini... 


Bermakna lagikah hari itu kepadaku? Tanpa kehadiran insan yang bernama abang? Mungkinkah aku akan dapat menerima kegembiraan hari itu? Aku sentiasa bertanyakan soalan yang sama.. Bahkan sudah berhari-hari soalan itu bermain d'fikiranku.. Mungkin aku teramat rindukan abang... Tapi aku harus menjalani hidupku seperti biasa.. Walaupun hidupku ada yang kurang..

Setiap kali aku ke berhadapan dengan hari-hari ku.. Aku terpaksa dan terpaksa memaksa diri ini untuk terus tersenyum walaupun senyumanku tersemat 1001 kesedihan.. Ya Allah apa yang harus aku lakuakan lagi untuk melupakan sementara kesedihan yang telah berlalu terlalu lama ini? Apa lagi dugaan dan ujian yang mahu kau beri kepada hambamu yang lemah lagi menghinakan ini? Ya Alllah cukuplah dengan pemergian si dia.. Jangan kau tambahkan lagi kesedihan d'hatiku ini.. Kesedihan d'hatiku ini masih belum terubat dan aku tidak tahu bagaimanakah caranya untuk mengubati segala kerinduan dan kesedihan itu.. 

Bantulah hambamu ini.. Sob.. Sob.. :'( XOXO N

Wednesday, July 3, 2013

Miss My Entry

Assalamualaikum.. 
dah lme dah x buat entry.. ye laa skrang ni Nana kt asrama .. NO COMPUTER N NO HANDPHONE..
dah mle dah law die.. nyampah.. but as discipline student I have to be macture and to think positive.. and I have to follow ALLLLLLLLLLLLLLLLL the school's law.. I"ve tired with all of this n I've getiing fade up ..
because the law is TOOOOOOOOOOOOO tied.. STRESSSSSSSSSS aku dibuatnyer..

TAPIIIIIIIIIIIIIIIIII...

Tidak mengapa.. sbb saye dah besar.. dah boleh membezakan antara yang baik dan yg buruk.. saye dh ade akal yg sempurna to think how to settle the all problem that always in my mind.. InsyaAllah dengan izin Allah I can approve the reality.. 

Nowwwwwww..


It's better than what I"m think.. Now there is NO BULLIES anymore.. so i"m free.. but Ihave one more prob that ican"t settle it.. It  is "HOMESICK".. I misss my family so much.. I don"t know why?? CAN YOU , YES YOU THAT READ MINE.. CAN YOU HELP ME?? how to leave it??


#tata.. nak lyan tweet..
  jom follo
 Hana_Nana ( S J )/ @Nana_Lucies
 thanks for read~
 Love you <3<3 XOXO N