My First Blog

Daisypath Friendship tickers

Sunday, February 18, 2018

Everything happens too fast



Sepanjang tahun i bernafas atas muka bumi ni, i had faced a lot of things. Satu per satu ujian Allah turunkan to my family and i. It's bcs He knows that we can face it. Alhamdulillah i kuat untuk hadapu semua tu. Makian, cacian yg keluar drpad mulut" org bnyak kuatkan semngat i. Sometimes i cry for no reason. Just like people said before "Allah bagi hadiah istimewa kepada hamba-Nya melalui ujian kerana Dia rindu nak dengar rintihan kita". From that, i realized i dah jauh dgan Allah. I forgot Him for awhile. I realized.

Lazimnya, kalau kita mendalami ilmu agama ni, iman seseorg tu bersifat "naik turun". Ia takkan sentiasa naik mahupun sentiasa turun. Bertambah bila kita beramal soleh, berkurg bila kita start buat maksiat. 
Tapi kita yg choose whether kita nak yg mana. Kita sendiri yg kena ajar dan didik diri kita betul". Kalau nak harapkan org lain tegur baru nak berubah, sampai bila? Takkan org lain nak habiskan setiap masa nak tegur kita? Diorg pun bnyak bende nak kene buat.

So, it depends on diri kita jugak. Kalau nak tunggu opportunity, Allah sentiasa gives it to us. Kita je yg tak pernah nak ambil peluang tu. Usaha is important! Then istiqamah. InsyaAllah Allah will ease everything to us. Tapi sabar pun always put in ourself.

Xoxo, Suhana Jamil

Get started!

Okay , actually it's been a long time i had not writing. And i think that i would like to start it again. Maybe a little bit awkward for me as i've been not open my blog for a few years as a student. 

And now i don't know what kind of course that should i choose for my future. I am a fresh science student and i keep busy for looking at any course that i can apply to continued my study. I do love medic but i am lil bit scared if i tak boleh bawak this course. 
My family wanted me to become a "doctor" and i really wish i can make their dream comes true. And i always keep on praying that i bole pilih either medic or other courses. 

Wish me luck!

Xoxo, Suhana Jamil

Friday, June 12, 2015

Siti Aisyah binti Zaini

Bismillahirrahmanirrahim..
Aisyah , merupakan seorang kawan yg sentiasa ade bile aku perlu. die bnyak dengar cerita sedih , gembira dan semua luahan prasaan aku. die selalu share cerita gn aku . die bestfriend aku . kekadang dah mcm kembar aku . pergi mane aku selalu sesama gn die . die tak pernah ambik hati dgn aku even aku slalu bahan die . die seorang yg low confident , susah betul nak yakin kt diri sendiri . kalu ade event or competition something , die akan masok kalo aku masok . kalo aku tak masuk , die pon tak masok . die anak yatim . dah tak de ayah . tapi die ttp tabah walaupon bapak die dh takde , sbb die rse kalo asyik sedih je kite takkan bole hidup dgn hidup sedih . 

Then , bile satu hari ni aku kehilangan seorg abg , die tmpat aku luangkan sedih . aku mengadu semue bnde kat die . aku nangis dpn die . die pujuk . aku peluk die . die lapkan air mata aku . selalu bagi aku nasihat yg bernas kat aku . aku tak tahu mcm mner nak ucapkn terima kasih kat die . terlampau bnyak jase die kat aku selame 5 tahun aku sekolah (rendah). bile dah darjah enam , alhamdulillah due2 dpt 5A's . tapi aku dpt sbp tpi die tak . 

Setahun kemudian..
Masing2 jlnkn hidup sendiri dkat skola yg b'beza . almost 2 years kitorang t'putus contact . tak berhubung lgsung . tibe f3 , baru kitorang tegur balik.. tu pon kat fb . sbb itu je tmpat yg kitorang bole contact . 

aku harap sesangat yg die boleh jadi kawan baik aku smpai syurga . 


with love ,
xoxo N.

Wednesday, August 21, 2013

A little bit about "Perubatan"

Perubatan merupakan salah satu cabang sains hayat berkenaan menjaga dan mengekalkan kesihatan dan rasa sihat (wellness). Dengan kata lain, perubatan ialah sains untuk mencegah dan menyembuhkan penyakit. Walaubagaimanapun, istilah ini lebih banyak digunakan untuk perkara yang berkaitan doktor dan doktor bedah.

Perubatan meliputi pengetahuan sains dan penggunaan pengetahuan tersebut. Terdapat pelbagai jenis cabang sains perubatan yang spesifik kepada organ dan penyakit tertentu, sama seperti jawatan perubatan (profesi medis). Sains perubatan ialah pengetahuan mengenai sistem badan dan penyakit, manakala jawatan perubatan merujuk kepada struktur sosial kumpulan manusia yang dilatih secara rasmi untuk menggunakan pengetahuan tersebut bagi merawat penyakit.

Banyak sekolah rawatan tradisi yang tidak dikira sebagai perubatan (barat). Sistem rawatan maju selain perubatan Barat ialah Sekolah Ayurvedis (di India), dan perubatan Cina Tradisional. Rencana ini akan menumpukan perhatian kepada rawatan moden (Barat).

Amalan perubatan moden merupakan campuran antara seni merawat serta berbagai-bagai sains. Perubatan mempunyai hubungan terus dengan sains kesihatan dan bioperubatan. Dalam konteks lebih luas, "perubatan" hari ini merujuk kepada bidang-bidang perubatan klinik, penyelidikan perubatan, pembedahan, lantasnya mengatasi masalah penyakit dan kecederaan.

#cari maklumat kat wikipedia.. Klo cmtu nnt nana nk blaja kt India laa..

Xoxo , Suhana Jamil

Friday, June 21, 2013

67: Surah Al-Mulk 😂



It's الملك. 
There's a lot of powerful thing in this surah.
Do receit it before you going to sleep.
Keep on memorize it as long as you can *if you can memorize all the ayat, it would be better*
I still baca this surah no matter what. 
Bcs my ustaz once said that, "kalau awak baca amalkan surah al-Mulk ni before awak masuk tidur, maka awak akan dihindari drpd azab kubur" . SubhanAllah.
So, from now on marilah kita sama" cuba sedkit sebanyak amalkan surah ni dalam kehidupan seharian. Ayatnya pun takda la panjang sgt. It just 30 ayat. Tak sampai satu jam pon. 
Kalau kita bole tengok tv berjam-jam, takkan nak membaca ayat suci kurang drpd 30 minit pun susah kan? Bak kata pepatah "tepuk dada tanya iman" !

Xoxo, Suhana Jamil

Doa Solat Dhuha



Allahumma Innadh Dhuha-A Dhuha-Uka
Wal  Bahaa-A Bahaa-Uka
Wal Jamaala Jamaaluka
Wal Quwwata Quwatuka
Wal Qudrata Qudratuka
Wal Ishmata Ishmatuka

Allahuma Inkaana Rizqi Fis Samma-I Fa Anzilhu
Wan Inkaana Fil Ardhi Fa-Akhrijhu
Wa Inkaana Mu’asiran Fayassirhu
Wa Inkaana Haraaman Fathahhirhu
Wa Inkaana Ba’idan Fa Qaribhu

Bihaqqiduhaa-Ika Wa Bahaaika
Wa Jamaalika Wa Quwwatika Wa Qudratika
Aatini Maa Ataita Min’Ibadikash Shalihin

Ya Allah
Sesungguhnya Waktu Dhuha itu DhuhaMU
Kecantikannya KecantikanMU
Keindahannya KeindahanMU
Kekuatannya KekuatanMU
Kekuasaannya KekuasaanMU
Perlindungannya PerlindunganMU

Ya Allah
Jika rezeki masih di langit, turunkanlah
Jika di bumi, keluarkanlah
Jika sukar, permudahkanlah
Jika haram, sucikanlah
Jika jauh, dekatkanlah

Berkat waktu Dhuha
KecantikanMU, keindahanMU
KekuatanMU, kekuasaanMU

Limpahkan kepadaku segala
Yang Engkau telah limpahkan
Kepada hamba-hambaMU yang soleh



Ramai org yg tak tahu fadhilat" yg boleh kita peroleh dlm mengamalkan solat dhuha.
But, I nak share my own experience before and after i did it.
Dulu mmg saya mengaku ilmu agama saya kurg. Nak baca al-Quran pun lambat.
Tapi alhamdulillah dengan peluang yg Allah berikn kpada saya untuk mendalami ilmu agama ni berlaku dengan sekelip mata. Sampaikan, saya sendiri realized yg saya dah bnyak berubah.
Okay, saya dulu mmg jrg amalkan solat dhuha ni. Sbb first saya tak tahu how to do it. And second saya tak dengar apa cikgu ajar in the classroom.

One of the changes yg saya dapat rasa after i did this solat sunat ni adalah, masa tu saya start buat hari jumaat. Sbb time tu ustaz baru bg speech pasal solat dhuha ni. So, hati saya pun terdetik nak try this out. Masa first" buat tu mmg tak nmpak sgt. Tapi after a few weeks, saya sendiri dapat rasa perubahan tu dalam diri saya. Contohnya, every each day yg saya tunaikan solat sunat dhuha ni, segala benda yg saya nak buat semua berjalan dgan lancar. Alhamdulillah. Mmg langsung takda halangan! Saya sendiri pun mcm tak percaya at first. Tapi bila dah keep on going with this, saya semakin nmpak perubahan yg lain dalam diri saya. Pernah satu hari ni, cikgu saya suruh kami sekelas untuk buat presentation. And i ni jenis yg suke buat bende last minute tau. So, saya pun mcm endah tak endah je nak discuss assignment ni dgn kawan yg lain. After a week, i forgot about the presentation smpai la hari yg sepatotnya. Mmg time ni, Allah je yg tahu mcm mane rase dgn takde any preparation langsung. Tapi basib baik tajuk dah discuss. But any content pun i takda. Plus, my group jadi the first presenter. I mmg redha je time ni. Tapi, dengan izin Allah everything is going smooth! I really can't believe sampai sekrang how can i present it fluently and time tu content i pon banyak je masuk dlam kepala ni. SubhanAllah. Allah ease everything in my presentation. Syukur sangat time tu! Nak menangis pun ada sbb mcm tak percaya Allah dengar doa saya selama ni.

So, guys this is my own experience! Kalu korg ade experience yg lebih baik drpd i boleh share dekat comment bawah tu. Thanks for habiskan masa untuk baca cerita saya.

Xoxo, Suhana Jamil


Tuesday, November 30, 2010

Knowing who am I

                      بسم الله الرحمن الرحيم

First of all, my real name is Suhana binti Jamil *based on my identity card*.
I was a student who had seated for SPM last year *2017* and wish me luck for my upcoming result. Actually my feeling was mixed up when the upcoming result always played in my mind.
I really really really hope it will pass with flying colours. No more worried about it. 
For this 2018, i am offially 18. I do love to share with people a part of my life. I want people outside can get a little bit lesson from my life.

Kalau tak keberatan ringankan la tangan anda untuk follow my ig which is @thesuhanajamil.
Haha. 😅
Salam perkenalan dari saya.


Xoxo , Suhana Jamil