My First Blog

Daisypath Friendship tickers

Friday, December 6, 2013

=,=" erm.... sedey~

Assalamualaikum.. 

Pejam celik , pejam celik sekejap je masa berlalu..

11 Disember ni abg kite dah nak bertunang.. 

That's why kite sedey.. :'(

Nanti kite dah tak boleh nak gurau2 gn die macam dulu2..

Nanti kurang lagi siblings kat rumah..

Bile hari raya nanti mest tak best sebab abg blik raya rumah bini die..

Erm.. nak wat macam mane ?

Ape lagi redha je la yg kite mampu.. 

Kite bukan larang die nak kahwen tapi kite sedey... 

Dulu kite tak berapa nak rapat gn abg kite ni sebab die garang sangat , pastu die suke sangt wt kite nanges... 

Tapi semenjak abg fit dah tak de , dari situ kite blaja cara nak hargai org...

Semue yang berlaku ade kebaikan dan keburukan nyeee..!

Nasib baik la tunang abg kite tu okay la org nyeee...

Semoga abg bahagia dgn calon pilihan die!! 

Amin~ kite hanye mampu doakan yg terbaik je tuk die..

XOXO N 

Wednesday, October 30, 2013

! S A H A B A T ! !@$%^#&*

Assalamualaikum w.b.t

Hari ini entah bagaimana aku nak create entry pasal 'SAHABAT'
Seorang kanak2 yg akan memasuki alam remaja perlu mengetahui ape itu maksud sebenar SAHABAT...
Aku ingin tahu sekali ape yg d'maksudkan dgn SAHABAt...
Mencari SAHABAT itu mmg sukar sekali..


Aku d sini masih mencari SAHABAT yg sejati yg mempunyai sifat2 yg sama dan memahami diriku..
Aku tlah jumpe pelbagai jnis ragam rakan2 d skola.. 
Tetapi semua d'antara mereka x pernah memahami diriku..
Mlah mereka lgi meminggirkn aku keseorgan tanpa hala tuju..

ITU KE DIPANGGIL KAWAN..?!

Dari saat itu aku sudah mula berhati2 apabila mengenali rakan2..
Aku sedih dgn sifat rakan2 d skola baru...
Mereka tidak sepeti sewaktuku d'skola rendah..
Hal yg kecil seperti SUDU,BUKU,BOTOL AIR dan sebagainya boleh mereka memperbsarkn??? 
Apakah?? 
Org lain x pernah faham dgn aku...
JAHAT sgt ke aku??
Ape salah aku smpai rakan2 membenci dan membuang aku dalam khidupan mereka?? 
Apa salah aku?? 
Apabila aku melihat mereka, kate aku psiko...
Bila aku senyum merea kate yg aku ni tak ikhlas..
Jika itu takdir hidupku.. 
Aku redha..

#tetapmenantikausahabat(T_T)

XOXO N


Wednesday, August 21, 2013

Aku mahu jadi 'PAKAR DOKTOR BEDAH'

Perubatan merupakan salah satu cabang sains hayat berkenaan menjaga dan mengekalkan kesihatan dan rasa sihat (wellness). Dengan kata lain, perubatan ialah sains untuk mencegah dan menyembuhkan penyakit. Walaubagaimanapun, istilah ini lebih banyak digunakan untuk perkara yang berkaitan doktor dan doktor bedah.
Perubatan meliputi pengetahuan sains dan penggunaan pengetahuan tersebut. Terdapat pelbagai jenis cabang sains perubatan yang spesifik kepada organ dan penyakit tertentu, sama seperti jawatan perubatan (profesi medis). Sains perubatan ialah pengetahuan mengenai sistem badan dan penyakit, manakala jawatan perubatan merujuk kepada struktur sosial kumpulan manusia yang dilatih secara rasmi untuk menggunakan pengetahuan tersebut bagi merawat penyakit.
Banyak sekolah rawatan tradisi yang tidak dikira sebagai perubatan (barat). Sistem rawatan maju selain perubatan Barat ialah Sekolah Ayurvedis (di India), dan perubatan Cina Tradisional. Rencana ini akan menumpukan perhatian kepada rawatan moden (Barat).
Amalan perubatan moden merupakan campuran antara seni merawat serta berbagai-bagai sains. Perubatan mempunyai hubungan terus dengan sains kesihatan dan bioperubatan. Dalam konteks lebih luas, "perubatan" hari ini merujuk kepada bidang-bidang perubatan klinik, penyelidikan perubatan, pembedahan, lantasnya mengatasi masalah penyakit dan kecederaan.

#cari maklumat kat wikipedia.. Klo cmtu nnt nana nk blaja kt India laa.. hahah XOXO N

Wednesday, July 31, 2013

Menanti Syawal Yang Indah....

Assalamualaikum w.b.t

Seperti biasa, hari ku dimulakan dengan pagi yang hening dan sayu.. Pada waktu itu aku baru tersedar dari mimpi lena.. Hariku pun d'teruskan seperti biasa.. Ketika aku sedang melipat selimut dari tubuhku.. Kedengaran suara merdu yang berbunyi.. Ketika suara itu d'alunkan aku terus merasakan betapa gembiranya hari Raya.. Selepas itu aku pun ke tandas dan terus bersiap untuk ke sekolah .. 


Sewaktu d'sekolah, alunan suara itu masih jelas d'telinga kecilku.. Ketika itu kesedihan menyemat d'hatiku.. Aku juga tidak mengerti apa yang terjadi pada diriku.. Ketika itu aku berasa sungguh sayu dan sunyi.. Mungkinkah aku teringatkan abang? mungkinkah aku terlalu rindukan abang? Mungkinkah aku masih menantikan kepulangan abang walaupun aku sedar bahawa dia tidak akan kembali kepada aku? Fikiranku mula hairan..


Beberapa jam kemudian , loceng pun berbunyi.. ketika itu aku sedang asyik mengelamun tentang abangku.. Aku teringat kenanga bahagia kami bersama sewaktu menyambut Hari Mulia ini..


Tetapi... 


Kini... 


Bermakna lagikah hari itu kepadaku? Tanpa kehadiran insan yang bernama abang? Mungkinkah aku akan dapat menerima kegembiraan hari itu? Aku sentiasa bertanyakan soalan yang sama.. Bahkan sudah berhari-hari soalan itu bermain d'fikiranku.. Mungkin aku teramat rindukan abang... Tapi aku harus menjalani hidupku seperti biasa.. Walaupun hidupku ada yang kurang..

Setiap kali aku ke berhadapan dengan hari-hari ku.. Aku terpaksa dan terpaksa memaksa diri ini untuk terus tersenyum walaupun senyumanku tersemat 1001 kesedihan.. Ya Allah apa yang harus aku lakuakan lagi untuk melupakan sementara kesedihan yang telah berlalu terlalu lama ini? Apa lagi dugaan dan ujian yang mahu kau beri kepada hambamu yang lemah lagi menghinakan ini? Ya Alllah cukuplah dengan pemergian si dia.. Jangan kau tambahkan lagi kesedihan d'hatiku ini.. Kesedihan d'hatiku ini masih belum terubat dan aku tidak tahu bagaimanakah caranya untuk mengubati segala kerinduan dan kesedihan itu.. 

Bantulah hambamu ini.. Sob.. Sob.. :'( XOXO N

Wednesday, July 3, 2013

Miss My Entry

Assalamualaikum.. 
dah lme dah x buat entry.. ye laa skrang ni Nana kt asrama .. NO COMPUTER N NO HANDPHONE..
dah mle dah law die.. nyampah.. but as discipline student I have to be macture and to think positive.. and I have to follow ALLLLLLLLLLLLLLLLL the school's law.. I"ve tired with all of this n I've getiing fade up ..
because the law is TOOOOOOOOOOOOO tied.. STRESSSSSSSSSS aku dibuatnyer..

TAPIIIIIIIIIIIIIIIIII...

Tidak mengapa.. sbb saye dah besar.. dah boleh membezakan antara yang baik dan yg buruk.. saye dh ade akal yg sempurna to think how to settle the all problem that always in my mind.. InsyaAllah dengan izin Allah I can approve the reality.. 

Nowwwwwww..


It's better than what I"m think.. Now there is NO BULLIES anymore.. so i"m free.. but Ihave one more prob that ican"t settle it.. It  is "HOMESICK".. I misss my family so much.. I don"t know why?? CAN YOU , YES YOU THAT READ MINE.. CAN YOU HELP ME?? how to leave it??


#tata.. nak lyan tweet..
  jom follo
 Hana_Nana ( S J )/ @Nana_Lucies
 thanks for read~
 Love you <3<3 XOXO N

Friday, June 21, 2013

M0nster University


Ngeeeeeeeeeee... Nana nk tgk citer ni..
 Spe nk blanje??
 Plezzz..
 Tringin sgt..
 Tpi time ni Nana tgk citer FnF 6..
GEMPAK hbis citer tu..


#Nak tgk citer MU tu... XOXO N

Kite BErjaLAn SAkaN~

Time ni Nana kt dlam kapal beso tu.. 
Blakang Nana ni plak adelah lukisan2 yg digantung dpanjang dalam kpal


Nak rilek jap.. pnat berjlan dri tdi.. ~_~


Ni plak Kt dlam bas LONDON.. Alaa yg dua tingkat tu.. 


Time tgh dri atas bas.. Then kne tiup anging yg kuat..
(sbb tu tdung x string)


Bdak kcik sorang ni kuat brangan..


Blakang tu ialah hsil pertukaran perdagangan Melaka

 Ni plak bilik KAPTEN


BOOM CHAKK!!


Sweeeeeeety~


Hikhok :)




Jom b00m org!!


Peace yo :p


Apakah?? Lupe laa.. ???

Ini ade laa pelbgai jenis mte wang yg di gnakan smasa perdagangan,,

                                                                     XOXO N

67: Surah Al-Mulk {TAJWEED QURAN} by Siekh Mahmood Khalil Al Husari (Hus...



HAh!! Kl0 nak thu ni la surah AL - MULK.. Surah ni Nana akan bce time waktu halaqah.. Kat dorm.. Surah ni dibace untuk menjadi pelindung kite wlau kt mner kite berade.. Tak kisah la time tu kite tgh wt ape..
Tpi kl0 kite bce skali je x gne .. Kte kne la amalkan slalu.. InsyaAllah Allah akan melindungi kite.. Amin Ya Rabbal'alamin.. XOXO N 

99 nama Allah (Bagoz kl0 D'hfaz)



Kl0 Asma'ul Husna.. Kitorang pon ade bce gak time kt dataran HICOM.. Time perjumpaan MENTOR-MENTEE pon ade.. Best jgak.. Nana ni yg tak hfal pon tros terhafal.. Alhamdulilah.. Syukur kpade Allah.. InsyaALlah kl0 kite hafal 99 nama ALlah kite akan dijanjikan msok ke 'SYURGA' Allah.. Aminn.. XOXO N

Hasbi Rabbi (iMBaS KeNAgAn DAHuLU)



If Nana berzikir ni kt rumah after solat Nana akna teringat time orentasi.. Sbb kitorang akan bce smue zikir2 smentara menunggu waktu solat masuk.. Terutamanya nak masuk wqktu solat maghrib.. Tpi skarang dah krang pembacaan zikir2 ni kt surau.. Nana pon x thu knaper.. Kl0 nak kte pnat, mustahil.. Ermm knape ek? XOXO N

Zikir Bismikallah (Daily Zikr)



Kat SAKTI slalu bce ni time nak naik skola.. Kdang2 bce zikir biase.. Zikir ni feveret sye.. Kl0 bce ni dri selase hingga khais jerk.. Sbb isnin ade perhimpunan rasmi n jumaat ade bacaan Al - Ma'thurat & Surah Yassin.. (^_^) XOXO N

Taubatan Nasuha



#Ske bace ni time bosan .. Sebab klo bce ni bole tnangkan fikiran n menenangkan hati kite yg sdang sakit..
Lgi2 kpade sesiape yg slalu kne penyakit 'STRESS' , 'TENSION' n 'FADE UP'.. Try la bce ni.. InsyaAllah tenang.. XOXO N

Doa Solat Dhuha



Allahumma Innadh Dhuha-A Dhuha-Uka
Wal  Bahaa-A Bahaa-Uka
Wal Jamaala Jamaaluka
Wal Quwwata Quwatuka
Wal Qudrata Qudratuka
Wal Ishmata Ishmatuka

Allahuma Inkaana Rizqi Fis Samma-I Fa Anzilhu
Wan Inkaana Fil Ardhi Fa-Akhrijhu
Wa Inkaana Mu’asiran Fayassirhu
Wa Inkaana Haraaman Fathahhirhu
Wa Inkaana Ba’idan Fa Qaribhu

Bihaqqiduhaa-Ika Wa Bahaaika
Wa Jamaalika Wa Quwwatika Wa Qudratika
Aatini Maa Ataita Min’Ibadikash Shalihin

Ya Allah
Sesungguhnya Waktu Dhuha itu DhuhaMU
Kecantikannya KecantikanMU
Keindahannya KeindahanMU
Kekuatannya KekuatanMU
Kekuasaannya KekuasaanMU
Perlindungannya PerlindunganMU

Ya Allah
Jika rezeki masih di langit, turunkanlah
Jika di bumi, keluarkanlah
Jika sukar, permudahkanlah
Jika haram, sucikanlah
Jika jauh, dekatkanlah

Berkat waktu Dhuha
KecantikanMU, keindahanMU
KekuatanMU, kekuasaanMU

Limpahkan kepadaku segala
Yang Engkau telah limpahkan
Kepada hamba-hambaMU yang soleh

XOXO N

Monday, April 15, 2013

Hah!! Nana blajo JEPON!!!

にほんご だいすき。。(BaHaSa JePuN)

こにちは。 はじめまして。

わたしは スハナです。 <--- Nama saya Suhana.

SMS KOTA TINGGI の。<--- Saya sekola di SMS KOTA TINGGI.

いちねんせいです。<--- Umur saya 13 tahun.

まれいしぃあ人です。<--- Saya warga Malaysia.

どぞよろしく。<--- Selamat berkenalan.


B00m CHakk!! tere x Nana??
Ni cara nak perkenalkan diri..
Nana bru thu skit2..
K bye XOXO N

Wednesday, January 2, 2013

Tahun Baru

Ermm.. skarang dh msok tahun baru..
Nana pon dh ade azam baru..
Nana hrap azam nana dpt dtunaikan..
Hari ni dah msok hri ketiga pde bln januari..
Tpi Nana hairan sbb Nana x bole mle skola..
Ermm..

Nana dpt tawaran msok SMS Kota..
Org panggil 'SAKTI'..
Rmai cikgu2 ckp kt Nana yg skola tu bgos.. 
Nana hrap Nana dpt truskn perjuangan d sner..

Ok..
Nana mle skola 7/1/2013..
Lme kn?
Tu la psal.. 
Nana jeles tgk kakak sbb dpt skola..
Awl dri Nana plak tu.. 
Of coz best..

Hurmm,. Nana x thu laa nk cite ape lgi.. 
Sampai sni dlu la cite Nana ..
Assalammualaikum..

XOXO N