My First Blog

Daisypath Friendship tickers

Friday, June 21, 2013

67: Surah Al-Mulk ­čśé



It's ěž┘ä┘ů┘ä┘â. 
There's a lot of powerful thing in this surah.
Do receit it before you going to sleep.
Keep on memorize it as long as you can *if you can memorize all the ayat, it would be better*
I still baca this surah no matter what. 
Bcs my ustaz once said that, "kalau awak baca amalkan surah al-Mulk ni before awak masuk tidur, maka awak akan dihindari drpd azab kubur" . SubhanAllah.
So, from now on marilah kita sama" cuba sedkit sebanyak amalkan surah ni dalam kehidupan seharian. Ayatnya pun takda la panjang sgt. It just 30 ayat. Tak sampai satu jam pon. 
Kalau kita bole tengok tv berjam-jam, takkan nak membaca ayat suci kurang drpd 30 minit pun susah kan? Bak kata pepatah "tepuk dada tanya iman" !

Xoxo, Suhana Jamil

Doa Solat Dhuha



Allahumma Innadh Dhuha-A Dhuha-Uka
Wal  Bahaa-A Bahaa-Uka
Wal Jamaala Jamaaluka
Wal Quwwata Quwatuka
Wal Qudrata Qudratuka
Wal Ishmata Ishmatuka

Allahuma Inkaana Rizqi Fis Samma-I Fa Anzilhu
Wan Inkaana Fil Ardhi Fa-Akhrijhu
Wa Inkaana Mu’asiran Fayassirhu
Wa Inkaana Haraaman Fathahhirhu
Wa Inkaana Ba’idan Fa Qaribhu

Bihaqqiduhaa-Ika Wa Bahaaika
Wa Jamaalika Wa Quwwatika Wa Qudratika
Aatini Maa Ataita Min’Ibadikash Shalihin

Ya Allah
Sesungguhnya Waktu Dhuha itu DhuhaMU
Kecantikannya KecantikanMU
Keindahannya KeindahanMU
Kekuatannya KekuatanMU
Kekuasaannya KekuasaanMU
Perlindungannya PerlindunganMU

Ya Allah
Jika rezeki masih di langit, turunkanlah
Jika di bumi, keluarkanlah
Jika sukar, permudahkanlah
Jika haram, sucikanlah
Jika jauh, dekatkanlah

Berkat waktu Dhuha
KecantikanMU, keindahanMU
KekuatanMU, kekuasaanMU

Limpahkan kepadaku segala
Yang Engkau telah limpahkan
Kepada hamba-hambaMU yang soleh



Ramai org yg tak tahu fadhilat" yg boleh kita peroleh dlm mengamalkan solat dhuha.
But, I nak share my own experience before and after i did it.
Dulu mmg saya mengaku ilmu agama saya kurg. Nak baca al-Quran pun lambat.
Tapi alhamdulillah dengan peluang yg Allah berikn kpada saya untuk mendalami ilmu agama ni berlaku dengan sekelip mata. Sampaikan, saya sendiri realized yg saya dah bnyak berubah.
Okay, saya dulu mmg jrg amalkan solat dhuha ni. Sbb first saya tak tahu how to do it. And second saya tak dengar apa cikgu ajar in the classroom.

One of the changes yg saya dapat rasa after i did this solat sunat ni adalah, masa tu saya start buat hari jumaat. Sbb time tu ustaz baru bg speech pasal solat dhuha ni. So, hati saya pun terdetik nak try this out. Masa first" buat tu mmg tak nmpak sgt. Tapi after a few weeks, saya sendiri dapat rasa perubahan tu dalam diri saya. Contohnya, every each day yg saya tunaikan solat sunat dhuha ni, segala benda yg saya nak buat semua berjalan dgan lancar. Alhamdulillah. Mmg langsung takda halangan! Saya sendiri pun mcm tak percaya at first. Tapi bila dah keep on going with this, saya semakin nmpak perubahan yg lain dalam diri saya. Pernah satu hari ni, cikgu saya suruh kami sekelas untuk buat presentation. And i ni jenis yg suke buat bende last minute tau. So, saya pun mcm endah tak endah je nak discuss assignment ni dgn kawan yg lain. After a week, i forgot about the presentation smpai la hari yg sepatotnya. Mmg time ni, Allah je yg tahu mcm mane rase dgn takde any preparation langsung. Tapi basib baik tajuk dah discuss. But any content pun i takda. Plus, my group jadi the first presenter. I mmg redha je time ni. Tapi, dengan izin Allah everything is going smooth! I really can't believe sampai sekrang how can i present it fluently and time tu content i pon banyak je masuk dlam kepala ni. SubhanAllah. Allah ease everything in my presentation. Syukur sangat time tu! Nak menangis pun ada sbb mcm tak percaya Allah dengar doa saya selama ni.

So, guys this is my own experience! Kalu korg ade experience yg lebih baik drpd i boleh share dekat comment bawah tu. Thanks for habiskan masa untuk baca cerita saya.

Xoxo, Suhana Jamil